Bashkia Vlorë

Bashkia Vlorë


Monumenti i Pavarësisë

Në qendër të sheshit të Flamurit lartësohet Monumenti i Pavarësisë,një kompleks skulpturor 17m. i lartë, i cili ngrihet mbi një platformë shumë shkallëshe me pamje piramide.Monumenti daton më 28 Nëntor 1972 dhe  është ngritur me rastin e 60 Vjetorit të Pavarëisë së Shtetit Shqiptar.Vizitohet lehtë në qendër të Vlorës.

Rruga Justin Gotard

Rruga “Justin Gotard” mban në shenjë nderimi emrin e avokatit,senatorit dhe diplomatit të famshëm francez, që ka qenë nga miqtë e pakët e më të mirë të Shqipërisë. Kjo rrugë paraqet një kompleks banesash dhe dyqanesh në arkitektonikën tradicionale.Rruga ka patur edhe një restaurim vitet e fundit.Ndodhet në qendër të Vlorës,përballë Monumentit të Pavarësisë dhe është lehtësisht e vizitueshme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muret antike.Vlorë

Pranë monumentit të Pavarësisë, në vitin 1985 janë gjetur rrënoja muresh me gjatësi rreth 50m,gjërësi 2m. dhe 7.5m. lartësi. Muret ndjekin reliefin natyror të qëndës së qytetit, me një planimetri midis katërkëndëshit dhe poligonalit. Mendohet  se ju përkasin mureve të Aulonës antike, fortifikimi i së cilës përmendet për herë të fundit në shek.XI.Vizitohen lehtësisht në qendër të Vlorës,pas Monumentit të Pavarësisë.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzeu i Pavarësisë.Vlorë

Muzeu i Pavarësisë përfaqëson një ndërtim të realizuar përgjatë shek.XIX dhe që ka funksionuar fillimisht si gazermë ushtarake gjatë sundimit osman.Pas Shpalljes së Pavarësisë ka shërbyer si seli e Qeverisë së Vlorës.Në hapësirat e ndërtesës është çelur më 1913 Muzeu i Parë Arkeologjik Shqiptar. Vizitohet normalisht në qendër të Vlorës.

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzeu historik.Vlorë

Godina e muzeut është një ndërtim i fillimit të shek.XX dhe i realizuar nga mjeshtra vendas.Deri në vitet 1940 ka funksionuar si bashki për qytetin e Vlorës.Pas viteve 1970 u përshtat  si  muze historik  për qytetin. Veçohet për vlerat historike dhe zgjidhjet urbane. Në vitin 1999 ka patur një restaurim dhe është i vizitueshëm në qendër të qytetit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzeu etnografik.Vlorë

Godina e përshtatur për muze etnografik paraqet një ndërtim të shek.XIX dhe përfaqëson vlerat ndërtimore të shtëpisë qytetare të Vlorës. Ka qenë selia e klubit patriotik “Labëria” në vitin 1908.Gjithashtu është përdorur edhe si lokal ku u çel kursi i parë për mësimin e gjuhës shqipe në rrethin e Vlorës.Vizitohet lehtësisht në qytetin e Vlorës.

 

Varri monumental i Ismail Qemalit

Monumenti i varrit të  Ismail Qemalit u realizua me rastin e 20 vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, gjatë periudhës së Mbretërisë Shqiptare.Është vepër e skulptorit të mirënjohur shqiptar Odise Paskali dhe është përfundur në vitin 1932.Ndodhet në qendër të Vlorës midis Monumentit të Pavarësisë dhe Monumentit të Flamurit.

 

Manastiri i Shën Mërisë

Manastiri ndodhet në ishullin përballë fshatit Zvërnec, i rrethuar nga mure dhe konakët dykatësh me çardak. Pjesët më të vjetra të kishës takohen në naos dhe narteks.Për të vizituar manastirin duhet të përshkosh një urë druri të ndërtuar mbi lagunën e Nartës, e cila lidh bregun me manastirin. Monumenti datohet në shek.XIII.Manastiri ruhet në gjendje të mirë dhe mund të vizitohet lehtësisht me anë të rrugës që të shpije në fshatin Zvërnec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalaja e Vlorës

Kalaja e Vlorës ka qënë ndërtuar  me gurët e kalasë së Jengjecit pranë Triportit. Sot pothuajse nuk ruhet asnjë gjurmë prej saj sepse fatkeqësisht më 1905 ajo u shkallmua me ndërgjgje dhe  gurët e saj u përdorën për të shtruar rrugët e Vlorës. Kalaja e Vlorës u ndërtua me urdhër të Sulltan Sulejmanit të Madhërishëm kur ndodhej në Vlorë më 1531. Arkitekt i saj ka qenë shqiptari Mimar Sinani i famshëm.Në vendin ku dikur ngrihej kalaja qëndron një tabelë e cila të njeh me historikun e saj.

Xhamia Muradije

Xhamia është ndërtuar gjatë shek.XVI, rreth vitit 1542, në kohën e sulltanit Sulejman Kanuniu dhe arkitekt i saj ka qenë Mimar Sinani i Madh,kryearkitekt i perandorisë osmane përgjatë gjithë këtij shekulli. Megjithë ndryshimet në kohëra, monumenti i ruan vlerat arkitektonike dhe origjinale të tij.Ruhet në gjendje të mirë dhe mund të vizitohet lehtësisht në qendër të Vlorë

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuzum Baba

Kuzbaba quhet një taracë detare e lartë rreth 70m. që ngrihet në qendër të qytetit të Vlorës,në anën lindore mbi xhaminë  Muradije.Në qendër të saj ndodhet edhe tyrbja bektashiane e Kuzbabasë. Për t’u ngjitur në Kuzbaba duhet të përshkosh rreth 240 shkallë të gurta gjarpëruese.Taraca ka një gjatësi prej rreth 200-300m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalaja e Kaninës

Kanina është themeluar në shek.IV p.e.s.,  është shkatërruar në vitin 167 nga legjionet romake të konsullit Paul Emili. Gjurmët e fortifikimit antik të shek.IV p.e.s., dallohen në të gjithë konturin e kalasë mesjetare. Në vitin 1417, Kanina bie në duart e perandorisë Osmane. Ruhet në gjendje shumë të dëmtuar dhe mund të vizitohet lehtë me anë të rrugës automobilistike.Gjendet 4-5km.larg qendrës së Vlorës.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tragjasi i Vjetër

Rrënojat e fshatit Tragjas i Vjetër datohen në fillimet e shek.XIX dhe për shkak të punimit të mirë, në një pjesë arrihet të lexohet edhe kompozimi i tyre. Banesat ofrojnë elementët e ndërtimit karakteristikë prej guri të zonës,ku veçohen egzistenca e dëndur e frengjive të luftimit në muret e tyre.Rrënojat ndodhen rreth një gjysëm ore rrugë në këmbë në jug të fshatit Tragjas.Vizitohet me vështirësi për shkak të terrenit të ashpër.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalaja e Gjon Boçarit

Kalaja ndodhet në një kodër të quajtur “Gjembe” pranë fshatit Tragjas. Në përgjithësi muret ruhen në gjendje të mirë, lartësia në anën e jashtme arrin deri në 4m. Në territorin e kalasë nuk ka gjurmë banesash. Mendohet që kalaja është ndërtuar midis shek.XVI-XVII.  Ndodhet në jug të fshatit Tragjas dhe mund të vizitohet me anë të një rruge automobilistike të vështirë.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpella e Kasavallit Tragjas

Shpella është e pozicionuar midis fshatrave Dukat dhe Tragjas, në një shpat mali me lartësi 720m. Bazuar në gjetjet arkeologjike studjuesit e datojnë shpellën  e Kasavallit si një vendbanim të periudhës Neolitike.Terreni i ashpër shkëmbor bën që vizitat në shpellë të jenë të vështira për t’u realizuar.

  

Kullat e Dervish Aliut Dukat

Kullat e Dervish Aliut ngrihen në qendër të lagjes Mazo të Dukatit të Vjetër, dhe përbëjnë një shembull unikal nga ndërtimet e vjetra  që ruhen akoma në krahinën  e Labërisë. Kompleksi është ndërtuar në vitin 1828 nga ustallarë të ardhur nga Janina dhe përbën një rast të rrallë në arkitekturën e ndërtimeve fshatare. Mendimi i specialistëve është se banesa fillestare i përket fundit të shek.XVIII. Aktualisht, ansambli është në fazën e projektimit për t’u restauruar pas fazës së vështirë të tranzicionit.Ruhet në gjendje deri diku të mirë, rreth 15 minuta nga qendra e Dukatit dhe mund të vizitohet me anë të një rruge këmbësore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oriku

Qyteti antik i Orikut pozicionohet në jug të gjirit të Vlorës, mbi një kodër të ulët gëlqerore të quajtur Paleokastër. Mendimi i studjuesve shqiptarë është se Oriku figuron i themeluar nga korinthasit në vitin 558 p.e.s., pothuajse në të njëjtën kohë me Apolloninë. Duke filluar nga shek.II p.e.s. Oriku figuron në të gjitha konfliktet midis Maqedonisë dhe Romës  kurse gjatë periudhës otomane është quajtur Pasha Liman. Aktualisht, është zbuluar vetëm një përqindje e vogël e qytetit antik,vazhdojnë gërmimet arkeologjike dhe është i vizitueshëm lehtësisht me anë të rrugës automobilistike Vlorë-Orikum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisha e Marmiroit Orikum

Kisha e Marmiroit ndodhet mbi një çukë të vogël në afërsi të Orikut dhe në këmbët e gadishullit të  Karaburunit. Me emrin kisha e Marmiroit ajo përmendet fillimisht në dokumenta historike në vitin 1307. Mbështetur në arkitekturën e monumentit dhe në krahasimin me kishat e vendeve fqinjë, studjuesit kanë arritur në konkluzionin se kisha e Marmiroit mendohet të jetë ndërtuar midis shek.X-XIII.Ruhet në gjendje të mirë dhe mund të vizitohet nga ana e qytetit të Orikumit me anë të një rruge automobilistike të kënaqëshme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gjiri i Gramës Karaburun

Gjiri i  Gramës ose Gramata është bërë i njohur për herë të parë nga Qiriaku i Ankonës(1391-1452). Fillimisht Grama është përdorur si gurore gjatë periudhës antike, duke filluar nga shek.VI p.e.s. Në faqet shkëmbore  qysh nga shek.III p.e.s. ka filluar gdhendja e mbishkrimeve në gjuhën greke dhe latine gjatë pjesës lindore të gjirit.  Gramata me shkrimet e tipit ikonografik, konsiderohet si një “arkiv kartëvizitash prej guri, si një bibliotekë në shkëmb. Mund të vizitohet me  anë të një udhe këmbësorësh por të vështirë nga ana e Orikumit dhe me rrugë detare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ujësjellësi Ferrune

Ujësjellësi i Ferrune ndodhet në rrëzë të Karaburunit, pranë kishës së Marmiroit i ndërtuar  mbi përroin e Gjinares. Për ndërtimin e ujësjellësit është përdorur gur gëlqeror, kurse faqet anësore të kanalit janë ndërtuar me gur lumi të rrumbullakët. Bazuar në të dhënat e vendasve, ujësjellësi është ndërtuar rreth vitit 1888. Ruhet në gjendje deri diku të mirë dhe ndodhet disa qindra metra larg rrugës nacionale pranë Dukatit të Ri.Vizitohet lehtësisht me anë të rrugës automobilistike.

 

 

Close