Njoftime

Festivalit Folklorik Tipologjik

Përfundon me sukses edicioni i XII- të i Festivalit Folklorik Tipologjik Kombëtar i Iso - Polifonisë i mbajtur nga data 24-25 nëntor 2017. Larmishmëri vlerash, ritesh, kostumografie të shpalosura nga grupet e ndryshme si Vlora,Librazhdi, Tepelena, Gjirokastra Saranda, Dropulli, Mallakastra, Himara, Skrapari, Gramshi si dhe grupi i valleve përshëndetës i Prizrenit nga Kosova. Ky festival u mundësua nga Ministria e Kulturës, Qendra Kulturore e Veprimtarive Folklorike, Këshilli i Qarkut Vlorë, Bashkia Vlorë,
Juria ishte e përbërë nga Thoma Gaqi, Vaid Kuçi, Beb Dobi, Meri Kume.
Drejtues artistik , Artur Dhamo
Të ftuar të pranishëm në ndarjen e çmimeve ishin dhe kryetari i Këshillit të Qarkut z. Ervis Moçka Kryetari i Bashkisë z.Dritan Leli, Prefekti z Flamur Mamaj e tê tjerë.
Në natën finale, juria vendosi këto çmime:
Çmimi i Parë "Haxhi Dalipi" Grupi i Pilurit
Çmimi i Dytë "Neço Muko" Grupi i Cfakës, Gjirokastër
Çmimi i Dytë "Demir Zyko" Grupi i Gramshit
Çmimi i Tretë "Maliq Lila" Grupi i të Rinjve të Tepelenës
Çmimi i Tretë "Arap Çeloleskaj" - Të Rinjtë e Grupit të Tërbaçit
Çmimi i Tretë "Xhevat Avdalli" - Grupit të Dropullit
Çmimi Inkurajues "Kujtim Mici" të rinjtë e Sarandës "Zëri i Bilbilit"
Çmimi i Karrierës - Grupi i Grave të Kolonjës
Hedhësi më i mirë - Hedhësi i Grupit të Bilishtit
Marrësja më e mirë - Bejushe Bajramaj

 

Disa nga grupet pjesëmarrëse të Festivalit Folklorik Tipologjik . Mbresëlënëse dhe risi në këtë festival ishte përfaqësimi i grupeve të rinj, të cilët kënduan aq bukur dhe me pasion me zërat e tyre duke marrë dhe përçuar më tej isopolifoninë. Grupet me të rinj ishin Dropulli, Tepelena, Saranda, Të rinjtë e Tërbaçit.

 


Shtabi i Emergjencave Civile

Mblidhet, Shtabi i Emergjencave Civile në Prefekturën e Qarkut të Vlorës. Në mbledhjen e drejtuar nga prefekti Flamur Mamaj, ka marrë pjesë kryebashkiaku i Vlorës, Dritan Leli, dhe kryetari i Këshillit të Qarkut Vlorë, Ervis Moçka. Shtabi është mbledhur për shkak të reshjeve të mëdha të shiut që mund të prekin edhe Vlorën në tre ditët në vijim. Më pas krerët e pushtetit lokal kanë inspektuar hidrovorin e qytetit të Vlorës dhe atë të Akërnisë.


"South" një hap më shumë drejt realizimit të identifikimit dhe promovimit të produkteve turistike dhe lokale të territorit të qarkut të Vlorës

Ne besuam që kur e krijuam. Sot një hap më shumë drejt realizimit të identifikimit dhe promovimit të produkteve turistike dhe lokale të territorit të qarkut të Vlorës, me Markën Rajonale "South".
U zhvillua sot takimi i Komitetit Drejtues për promovimin dhe marketimin rajonal të zonave urbane e rurale dhe nxitjen e zhvillimit të turizmit në Bashkitë e Qarkut Vlorë, mbështetur dhe organizuar nga GIZ Albania dhe AZHR4.
Marka rajonale “South” është inisiativë e Këshillit të Qarkut Vlorë dhe është miratuar me vendim të tij, me konsensusin e të 7 Bashkive dhe përfaqësuesve të tyre. Ky “brand” i ri, ka për qëllim që të shërbejë si hapi i parë i identifikimit dhe promovimit të territorit të qarkut të Vlorës me interesin e tërheqjes në mënyrë të konkurrueshme të tregut turistik brenda dhe jashtë vendit. Komiteti diskutoi lidhur me përdorimin e kësaj marke për zhvillimin e turizmit dhe produktet lokale vendase. Gjatë takimit u zhvilluan prezantime teknike lidhur me rëndësinë e brandimit rajonal. Gjithashtu u prezantua draft-marrëveshja për politikën e promovimit të përbashkët të markës rajonale dhe draft-udhëzuesi për prodhuesit e markës rajonale “South”. Rëndësi të veçantë ka të japim zgjidhje dhe të gjejmë një treg më të gjerë për prodhuesit, pa harruar të japim rëndësinë e duhur çertifikimit të produkteve.


Vizita nga ambasadorja greke

Ditën e enjte, 26.10.2017, kryetari i Këshillit të Qarkut z. Ervis Moçka priti në zyrën e tij për një vizitë ambasadoren e Greqisë në Shqipëri, znj Eleni Sourani. Znj. Sourani ishte e shoqëruar nga z. Grigorios Gelavekouras, Zv/Ambasador dhe Këshilltar i Parë pranë Ambasadës.

 
Kjo vizitë u zhvillua në kuadër të njohjes dhe bashkëpunimit të institucionit që znj Sourani përfaqëson, edhe me institucionet vendore në 12 qarqet e Shqipërisë. Në këtë takim të parë në Qarkun e Vlorës, fokusi i bisedës u orientua në bashkëpunimin ndërkufitar, kryesisht për programin ndërkufitar Greqi-Shqipëri 2014-2020 me fonde të BE-së, si një prej mekanizmave më të mirë për forcimin e bashkëpunimit midis dy vendeve dhe krijimin e mundësive për investime në territoret tona. Znj. Sourani u interesua për fazën e procesit të projekteve që janë fituar, duke shprehur gatishmërinë e mbështetjes për nxitjen e fillimit të zbatimit të projekteve.

  1. Moçka vlerësoi mbështetjen në këtë drejtim, ndërsa theksoi rëndësinë e projekteve, sidomos atyre strategjike me impakt të rëndësishëm në territor dhe lehtësimin e e procedurave burokratike që kanë ndikuar në zvarritje kohore për fillimin në kohë të zbatimit të projekteve të programit me Greqinë: “Ne kemi komunikim pozitiv dhe të frytshëm, jo vetëm me rajonet greke, pjesë e programit por edhe me bashkitë kufitare, ndaj, aq dinamik sa është ky bashkëpunim, po kaq, do ishte mirë të vijonte edhe ky proces që për hir të së vërtetës, është zvarritur nga procedura të gjata burokratike.”

Znj. Sourani tregoi gjithë disponibilitetin që zyra e saj do të vinte për lehtësimin e procedurave që mund të përbëjnë pengesa burokratike për zbatimin në kohë të këtyre programeve. Ky proces që ka nisur është në funksion të forcimit të bashkëpunimit midis dy vendeve që për nga historia, kultura, por edhe pozita gjeografike ndajnë gjëra të përbahkëta. Gjithashtu ajo shprehu përmes përvojës së saj të mëparshme, impaktin e faktorit diplomatik në procesin e rëndësishëm që Shqipëria është duke kaluar për anëtarësimin në familjen e madhe europiane.


 

Close